Herfst
door: Piet van den Akker
 
Beste lezers,
Bij het verschijnen van deze Novembereditie van onze Nieuwsbrief is de herfst al een tijdje onderweg.
De astronomische herfst 2021 is n.l. al op woensdag 21 september ingegaan. Dit heeft ermee te maken dat op deze datum het zogenaamde “herfstpunt” aanbreekt.
Het herfstpunt is daar wanneer de positie van de aarde in haar baan precies tegenover de positie bij het aanbreken van de lente staat.
Sowieso is het begin van de herfst niet altijd in overeenstemming met je gevoel. Sommige jaren blijft de temperatuur tot diep in de herfst aan de hoge kant en blijven de bomen nog lang groen, andere jaren is het al vroeg guur en nat.
De herfst duurt tot 21 December, dan komt koning winter op bezoek, maar……
Laten we daar nog maar niet aan denken, brrrrr.

Aansluitend hierop heb ik nog een toepasselijk gedicht, natuurlijk ook over de:

“Herfst”

Herfst, herfst je bent er weer
met je pittige geuren,
En je bladeren die dwarrelen
in duizend warme kleuren.
Herfst, herfst daar ben je weer
met je storm en je regen,
Zwammen, eikels en spinnen
natte kleren en wind tegen.
Herfst, herfst je bent er weer
kom laat me je omarmen.
Want ondanks al je buien
geniet ik van je charme…


Receptenrubriek
door: Simon van der Steen
De Herfst is weer begonnen. De dagen worden korter, de nachten worden langer. Het weer wordt guurder, de herfststormen komen, dus men is minder buiten, en brengt meer tijd binnen door.
Tijd voor spelletjes, televisieavonden, een goed boek lezen en misschien wat meer tijd besteden aan het avondeten.
De een vind het leuk om uitgebreid te kokkerellen, de ander is liever snel klaar. Maar iedereen is op zijn of haar manier bezig om telkens weer iets lekkers en voedzaams op tafel te zetten.
Het lijkt mij leuk om iedere maand opnieuw een recept te plaatsen in de nieuwsbrief. Dat kan een seizoen gerecht zijn of heerlijk gebak. Het moet wel eenvoudig te maken zijn. Het is geen kunst om iets groots en ingewikkelds te maken, maar dan wordt er te weinig mee gedaan.
Ik stel ook voor dat jullie eigen recepten inleveren of opsturen via mail, zodat deze een volgende keer geplaatst kunnen worden in de nieuwsbrief. Op die manier kunnen we een receptenboek opbouwen van en voor KBO-leden.
De komende tijd gaan de noten weer vallen dus maak ik de aftrap met een gemakkelijk recept voor een walnoten-cake.
Eet smakelijk,

 


WALNOTENCAKE met KOFFIEGLAZUUR

Ingrediënten
• 70 g geroosterde walnoten 1 eetlepel kokend water
• 125 g boter (in blokjes) 2 theelepels oploskoffie
• 220 g rietsuiker 160 gram poedersuiker
• 1,25 dl melk 10 gram zachte boter
• 2 eetlepel oploskoffie
• 200 g zelfrijzende bloem
• 2 theelepel gemalen kaneel
• 2 eieren
• cakevorm

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een langwerpige bakvorm van 11 cm x 25 cm in (leg eventueel onderaan een bakpapiertje) of gebruik een siliconenvorm.
2. Hak de helft van de walnoten grof.
3. Smelt de boter, suiker, melk en koffie op een laag vuur. Roer het mengsel glad en haal de pan van het vuur. Laat even afkoelen.
4. Voeg de bloem, kaneel en eierdooiers erbij en klop met een garde tot een glad mengsel. Meng ook de helft van de gehakte walnoten eronder.
5. Giet het beslag in de vorm en bak 15 minuten. Strooi de rest van de walnoten over de cake en bak nog 30 min tot de cake gaar is. Draai uit op een rooster om af te koelen.
6. Afwerken met koffieglazuur: meng het kokende water met de oploskoffie. Zeef de poedersuiker in een kom en voeg de boter en net genoeg koffie toe tot er een stevige pasta ontstaat. Zet de kom in een bain-marie en verwarm al roerend tot het glazuur vloeibaar wordt. Druppel het glazuur over de afgekoelde cake en laat opstijven voor je de cake aansnijdt.
Zingeving:

Palliatieve zorg
In 2022 ondersteunt het kabinet vrijwilligers en netwerken die palliatieve zorg verlenen door het beschikbaar stellen van subsidie. Deze subsidieregeling wordt vanaf 2022 verlengd voor 5 jaar. De subsidieregeling voorziet ook in bekostiging van geestelijke verzorging thuis voor palliatieve patiënten en hun naasten, kinderen in de palliatieve fase en 50+ers.

Programma Eén tegen eenzaamheid
Meer dan de helft van 75-plussers in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. Om deze trend te doorbreken is het programma Eén tegen eenzaamheid in het leven geroepen.
Doelstelling van dit programma is het signaleren, bespreekbaar maken, doorbreken, en duurzaam aanpakken van eenzaamheid. Uit een evaluatie uit 2020 blijkt dat gemeentes en nationale partners baat hebben bij de inzet van het programma.
Daarom zal dit programma langer, in ieder geval tot 2023 blijven doorlopen.

Wonen
Ook onder ouderen en kwetsbaren komen woningtekorten voor. De overheid stelt gelden beschikbaar voor het stimuleren van geclusterde woningen.
Ook worden subsidies ter beschikking gesteld voor het verduurzamen van woningen. VERhuurders kunnen voor een speciale regeling in aanmerking komen gedurende 4 jaar, zodat huurwoningen ook kunnen voldoen aan de eisen van het klimaatakkoord.

Digitalisering
De lockdown in het kader van de Coronamaatregelen toonde aan dat digitale hulpmiddelen in veel gevallen uitkomst boden. Maar tevens toonde het ook aan dat een aanzienlijk deel van de bevolking digitaal vastliep zonder hulp. In 2022 gaat de Overheid zich inzetten voor digitale toegankelijkheid, begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Zorg & Wonen
Zorglasten
In de komende jaren zal het Nederlandse zorgsysteem onder toenemende druk komen te staan. Daardoor is het onvermijdelijk dat de zorgpremie zal stijgen. In 2022 bedraagt deze stijging naar verwachting met € 31,00. Het eigen risico blijft echter gehandhaafd op € 385,00.

Corona
De basisverzekering wordt tijdelijk (in ieder geval tot 1 augustus 2022) uitgebreid met herstelzorg na corona. Eind van het jaar komt er een apart plan om beter voorbereid te zijn op toekomstige virusuitbraken. Het is gebleken dat zorg ook digitaal kan. De overheid blijft ook het komende jaar hierop investeren.

Langer thuis
Er zal worden ingezet op preventie, versterken van sociale basis, eigen redzaamheid en voorkomen van zorg voor ouderen die zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving oud willen worden met goede kwaliteit van leven.Overleden leden van onze KBO

Wij gedenken hierbij de overleden leden van de afgelopen maand: Kees Erven, Frits Meeuwis, mevr. Netten van Gils.
Note: Het bestuur zou het fijn vinden als u ons doorgeeft wanneer leden zijn overleden,
wij kunnen hieraan dan aandacht besteden. Ook horen wij graag als u bent verhuisd.


Digitaal Leercentrum

Mededeling voor de cursisten van het Digitaal Leercentrum.
De nieuwe cursussen worden gepubliceerd in de Nieuwsbrief van december. De curssen starten dan in januari 2022..

Kermis in Oirschot voor ouderen en gehandicapten
door: Simon van der Steen

Door de corona kwam het er de afgelopen jaren niet van, maar op maandag 27 september j.l. was er weer de gezellige kermismiddag voor ouderen en gehandicapten. Helaas moesten we dit jaar uitwijken naar de maandagmiddag, maar toch mochten we ongeveer 35 kermisgangers ontvangen.
Omdat de weergoden ons niet goed gezind waren, was besloten om de ontvangst niet (zoals gewoonlijk) op straat te doen, maar binnen bij café-restaurant ‘De Beurs’.
Men werd met muziek ontvangen, verzorgd door de ‘Meidenband met veul vent’, dus de stemming zat er vanaf het begin al goed in.
Iedereen kreeg een lotnummer uitgereikt voor de loterij welke was gesponsord door de familie Verbruggen van de oliebollenkraam.
Na een kort welkomstwoord door voorzitter Mari van de Ven werd iedereen uitgenodigd om op eigen gelegenheid de kermisattracties te bezoeken, maar doordat het net was gaan regenen bleef iedereen binnen zitten om te genieten van de gezellige muziek.
Iedereen werd getrakteerd op een heerlijke warme oliebol met suiker en tegen 15:00 uur was het tijd voor de trekking van de loterij. Bestuurslid Leo van Loon had gezorgd voor veel kleine prijzen, zodat menigeen met een aardigheidje naar huis kon gaan.
Rond de klok van 16:00 uur was het kermisfeest gedaan, maar er waren er maar weinig die meteen naar huis gingen, zo gezellig was het.
Het was al met al een fijne middag geweest, dus laten we hopen dat we in 2022 weer kunnen genieten van de kermismiddag.CARAVAN
door: Jacques van de Ven     

Zijn hele caravan had ik mee verbouwd. Hij had een tweede­hands gekocht die er nogal afgeleefd uitzag. De hele bekleding, de keuken, de slaapplaatsen alles hebben we er uit gesloopt en prachtig nieuw spul er voor in de plaats gemaakt. Een juweel­tje was het geworden. Verlichting op 12 en 220 volt, een chemisch toilet en een keukentje met echt stromend water en gasverwarming ontbraken niet. Heel vernuft had ik ook nog een, zei het met de hand, maar toch van binnen uit draaibare anten­ne gemonteerd. En dit alles voor niets. Omdat hij mijn vriend was. Ik zou zelfs geen gebruik gaan maken van zijn caravan want daar houd ik niet van en bovendien moet je daarvoor beschikken over een auto met trekhaak. Nee, voor mij was zoiets niet interessant. Dat behelpen op de vierkante meter kan ons niet bekoren. Als wij op vakantie gaan dan altijd in een hotel.
Nog maar net klaar nam mijn vriend zijn bezit in gebruik: Veertien dagen Oostenrijk. Iedere dag keek ik in de brieven­bus. Mijn nieuwsgierigheid werd beloond want na een dag of zes schreef hij dat zijn caravannetje het zo prima deed.
Toen hij na veertien dagen thuis kwam vertelde hij enthousiast dat hij nu al voor volgend jaar op dezelfde camping geboekt had. Zo'n prachtig landschap, zo'n geweldige wandelingen, zo'n zuivere lucht, zo'n heerlijk restaurant.
Voor mij had hij een fles wijn meegebracht. Keurig ingepakt in een doos met daarop een echte edelweiss geplakt.
Toen hij weg was zei ik tegen mijn vrouw dat zo'n flesje wijn van enkele gulden mij bitter tegen viel. Dat vond zij ook, ze­ker  als je dat vergeleek met de meer dan honderd uur die ik in de caravan gestoken had. Bovendien weet hij goed dat we hele­maal geen wijndrinkers zijn. Teleurge­steld zetten we de fles in de kelder wachtend op een gele­gen­heid waar de fles wèl op zijn plaats zou zijn.
Van onze vriend hoorden we lange tijd niets. Hij had ons kennelijk niet meer nodig nu zijn caravan klaar was. Nee, we hadden ons sterk in hem vergist.
Bijna een jaar later trouwde een vrij onbeduidende kennis van ons en we werden op de receptie gevraagd. We rommelden wat in ons voorraadje  en toverden de fles wijn met edelweiss er uit te voorschijn. Leuk zo'n bruiloft, je ziet mensen die je in jaren niet gezien hebt. De fles deed het ook goed, helemaal uit Oostenrijk geïmporteerd voor het bruidspaar. Ze werd bij de andere flessen gezet.
Veertien dagen later kwam er een persoonlijk bedankje uit Oostenrijk:
Lieve vrienden. Wat leuk dat jullie onze bruiloft luister hebben bijgezet. Nog leuker was het geweldige cadeau dat we van jullie mochten ontvangen. Een veertien daags verblijf in dit geweldige hotel hier in Oostenrijk. De lucht is hier helder. Je kunt hier heel goed wandelen en we genieten dagelijks van het geweldige landschap hier. We hebben hier ook nog kennissen van jullie ontmoet. Ze vertelden ons dat jullie hun caravan hebben opge­knapt. Dat hebben jullie mooi gedaan. Zoiets staat ons ook nog wel aan, maar alléén kunnen wij dat niet.             
Lantaarntje
door: Henk van de Wal

Lieve mensen,
Soms moet je je geen zorgen maken, niets afvragen, niet twijfelen,
maar gewoon vertrouwen dat dingen goed zullen komen.
Maar dat valt niet altijd mee, zeker niet als je overal bij betrokken bent of je overal betrokken bij voelt. Loslaten is een kunst!Culturele middag 07-10-2021
door: Herman en Hanny Slegt

Beide KBO’s,  uit de Beerzen en uit Oirschot, hadden weer hun handen ineen geslagen en een gezellige middag georganiseerd. Na ontvangst met een corona controle, koffie met appelflap en een inleiding door Mari van de Ven kwam TTS op het podium.

Kun je spreken van weer een comeback? Bijna wel, want na twee jaar zonder repetities en optredens stond TTS weer op een Oirschots podium. Speciaal voor dit optreden waren ze fanatiek gaan repeteren om ons in twee lange sets weer de sixties te laten herbeleven!

De bezetting bestaande uit Henk van Loon, Joseph van Kollenburg, Kees van Leuven, Chris Hemink en drummer Harrie van der Heyden waren ondanks de korte voorbereidingstijd goed op elkaar ingespeeld.

Joseph van Kollenburg praatte de nummers met humor maar ook met veel informatie over de muziek uit de sixties aan elkaar.

De Cats, Everly Brothers, Tremeloes en veel andere 60-er jaren artiesten en bands werden goed vertolkt en soms beter . Vanzelf waren de KBO-ers een dankbaar publiek dat meezong, mee neuriede en meeklapte. Applaus na elk nummer werd door Joseph van Kollenburg afgeraden. Een staand, geestdriftig applaus na het laatste nummer was wel gewenst. Zoals Joseph zei, als je ons optreden maar “mwah” vindt dan heb je geen verstand van muziek.

Het was mooi om te zien dat het publiek weer terug was in hun jeugdjaren. Zelfs huwelijken zijn voorgekomen uit het bijwonen van een optreden van TTS. Jan en Ria van Gerven bleken daar een voorbeeld van te zijn maar toen was de naam van de band nog Antares.
Jan van Gerven had trouwens zijn sluitingswoord maar in de pauze gepland omdat hij bang was dat het enthousiaste applaus na afloop hem de mogelijkheid zou ontnemen om het woord nog te voeren.

Het bleek dat er in de Beerzen heel veel danstalent huist. Op het nummer Gloria van Them met Van Morrison werd door KBO-dansers uit de Beerzen enthousiast en met jeugdige, swingende bewegingen gedanst.

De verzorging bij ‘t Zand was als vanouds weer uitstekend. Met koffie een drankje en wat snacks kwamen we niets tekort.

Na afloop gingen we, nog steeds in beetje in onze jeugdjaren, op huis aan. Dank aan de vrijwilligers van de KBO’s, ’t Zand en TTS. Het was fantastisch!!

                                                         

Allerzielenviering

Dinsdag 2 november in de kapel van Sint Joris, ingang via Gasthuisstraat, aanvang 9.30 uur.
Voorganger Pastoor Spijkers met zang door seniorenkoor De Naklank.
Tijdens deze viering worden KBO leden die afgelopen twee jaren van ons zijn heengegaan met naam vernoemd en herdacht.
Na afloop worden deelnemers van deze viering uitgenodigd op de koffie of thee bij d’n Inloop 
De Vier Uitersten 17


Kaarten/kienen

Woensdag 3 november kienen Woensdag 17 november kienen
Donderdag 4 november kaarten Donderdag 18 november kaarten
Woensdag 10 november kaarten Woensdag 24 november kaarten

Fietsen

5 en 19 november vertrek 11.00 uur met eventueel lunchstop.
De geschiedenis van Rusland “Van Rurik tot Poetin”

door: Jan van Overbeek

Deze geschiedeniscursus door docent Wim van den Oord zal plaats vinden op de
volgende dinsdagen 16, 23 en 30 november, aanvang 14:00 uur

De 11 cursisten die zich reeds in februari 2020 aangemeld hebben worden hierbij uitgenodigd.
Als er nog meer belangstellenden zijn kunnen zij zich melden via E-mail janjovanoverbeek@gmail.com  of  tel 06-12185413.
De cursusprijs voor KBO-leden bedraagt € 25,00, niet leden betalen € 35,00 inclusief hand-out en koffie/thee.